Als je zonnepanelen laat installeren kijk je er natuurlijk naar uit dat je energierekening sterk gaat dalen, en dat je de energie van de zon direct kunt gebruiken in het huishouden. Tussen het moment dat energie in de vorm van licht en warmte wordt opgevangen door zonnepanelen en het moment dat het als stroom uit het stopcontact komt, zit een belangrijke stap: de omvormer. Deze omvormer maakt de energie tot elektriciteit die geschikt is voor gebruik op het stroomnet. Er zijn veel verschillende omvormers (denk aan string omvormers, micro-omvormers ed.), ieder weer geschikt voor een ander systeem. Wat zijn bij het kopen van een omvormer de aandachtspunten? En hoe zoek je de meest efficiƫnte omvormer uit?

Het uitzoeken van een omvormer

Er komt veel kijken bij de zoektocht naar de perfecte omvormer. Aandachtspunten zijn onder andere de capaciteit, het type aansluiting, en eventuele verkoeling en monitoring van de omvormer. Dat vereist dus flink wat berekening: wat voor wattage verwacht je dat je zonnepanelen genereren? Op basis daarvan kies je een omvormer uit die niet te licht, maar ook niet te zwaar is: dat is namelijk het meest efficiƫnt. Afhankelijk van het type zonnepanelen moet je ook opletten of er een transformer is ingebouwd. Zonder transformer levert een omvormer meer elektriciteit, maar sommige zonnepanelen gaan kapot als er geen transformer gebruikt wordt.

De beste omvormer kopen

Zoals je ziet is het uitzoeken van de beste omvormer nog niet gemakkelijk. Dat is ook de reden dat er vaak iets te verbeteren valt: ook monteurs kiezen lang niet altijd voor de optimale omvormer. Als je jezelf in de materie verdiept, kan je rendement vaak nog hoger uitvallen en bespaar je meer op de energierekening. Let wel op het merk omvormer dat je koopt. Goedkope (Chinese) omvormers zijn niet altijd even betrouwbaar, dus je wilt investeren in een goede omvormer. Dat betaalt zich ook terug in de hoeveelheid elektriciteit die het oplevert. Kom vrijblijvend in contact met meerdere leveranciers en laat je eens vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.