Als je zonnepanelen laat installeren, bijvoorbeeld op het dak, dan wordt het licht en de warmte van de zon direct omgezet naar bruikbare elektriciteit. Dat is een ingewikkeld proces, waarbij geavanceerde technologie komt kijken in de panelen zelf. Misschien wel het belangrijkste punt in de keten tussen de zon en het stopcontact is de zogenaamde omvormer. Daarin wordt de opgevangen energie omgezet in bruikbare stroom. Er zijn veel verschillende soorten omvormers, en het loont om uit te zoeken welk type het beste past bij de zonnepanelen die jij wilt laten plaatsen: zo weet je zeker dat je optimaal profiteert.

Krijg je bij aanschaf van een omvormer een garantieregeling?

Een omvormer is een flinke investering. Naast de kosten voor het apparaat zelf, betaal je ook installatiekosten. Je wil dan ook het liefst enige vorm van garantie krijgen op die aanschaf van de omvormer. Een garantieregeling is dan ook gebruikelijk. Die bestaat meestal uit twee delen. Ten eerste heb je bij goede en betrouwbare merken een fabrieksgarantie, meestal van 10 jaar. Gaat het apparaat kapot in die tijd, dan heb je recht op herstel of vervanging door de producent. Vaak is in de offerte voor de omvormer de garantieregeling te vinden, die de installateur geeft op de installatie. Die loopt gemiddeld genomen een jaar of 2. In die tijd kun je dus ook de installatiekosten terug krijgen als zich een probleem voor mocht doen.

Investeer in een goede omvormer

Het is de moeite om op zoek te gaan naar de beste omvormer voor de zonnepanelen die jij laat plaatsen of al hebt geplaatst. Daarmee bespaar je al snel kosten, want een passende omvormer van goede kwaliteit zet de opgevangen energie veel efficiënter om in stroom, jaar in jaar uit – en dat merk je aan de totale opbrengst in 25 jaar tijd. Zolang je oplet dat je goede garantie hebt, is het dus een goed idee om te investeren in een goede omvormer van een bekend merk.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.