Het omzetten van de energie van de zon naar stroom die je in het huishouden kunt gebruiken, is een vrij complex proces. De zonnepanelen die je kunt laten plaatsen op het dak of in de tuin vormen hebben alleen de rol om de energie op te vangen: het omzetten naar wisselstroom gebeurt in een ander apparaat, de zogenaamde omvormer. Als je zonnepanelen laat plaatsen moet je dus ook een omvormer kopen. De ene omvormer is echter de andere niet: afhankelijk van de situatie kan de goede omvormer een veel hoger rendement halen. Maar hoe kies je nu de beste omvormer uit?

Kun je zelf een omvormer kopen?

De installateur van de zonnepanelen zal altijd helpen met het uitzoeken van een omvormer voor het systeem dat geïnstalleerd wordt. De ervaring leert dat de suggesties die de monteur doet echter niet altijd de optimale rendementen behalen. Het uitzoeken van de perfecte omvormer is namelijk vrij lastig: het apparaat moet precies afgestemd worden op het verwachte wattage, het type zonnepaneel, enzovoorts. Het kan dus lonen om zelf onderzoek te doen. Ook als je al zonnepanelen hebt laten plaatsen kan je een omvormer kopen om de hoeveelheid elektriciteit die je opwekt, verder te verhogen.

Bespaar meer op de energierekening

Voordat je besluit een omvormer te kopen komt daar flink wat reken- en denkwerk aan te pas. Alleen als je een omvormer uitkiest die het wattage dat jouw panelen produceren op de meest efficiënte manier kan omzetten naar stroom, heb je het maximale rendement. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat een investering in een goede kwaliteit omvormer zichzelf al vrij snel kan terugbetalen in een lagere rekening. Kies dus voor kwaliteit, en vermijd bijvoorbeeld goedkope, onbetrouwbare Chinese merken. Als je wil weten welke omvormers betrouwbaar zijn, kun je je vrijblijvend laten adviseren door de bij ons aangesloten installateurs. Daarmee weet je zeker dat je een apparaat van hoge kwaliteit koopt.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.