Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in zonnepanelen ben je, je er van bewust dat je beschikt over een installatie die doorgaans over een levensduur beschikt van tussen de 20 en 25 jaar. Dat is natuurlijk erg interessant, maar die levensduur geldt vooral voor de zonnepanelen op zich en niet voor sommige andere onderdelen die deel uitmaken van het geheel. Neem nu bijvoorbeeld de omvormer. In vergelijking met de zonnepanelen beschikt deze immers eerder over een wat beperktere levensduur. Daar waar een zonnepaneel een gemiddelde levensduur heeft van 25 jaar ligt deze bij een omvormer op gemiddeld 10 jaar en hooguit 15 jaar. Dit betekent dat je doorgaans één keer een andere omvormer zal moeten kopen voor jouw systeem met zonnepanelen voordat je een nieuw systeem nodig hebt.

Wat heeft een invloed op de levensduur van een omvormer?

Gemiddeld kan je er dus rekening mee houden dat een omvormer over een gemiddelde levensduur beschikt van 10 jaar. Wel is het van belang om er bij stil te blijven staan dat er meerdere zaken een al dan niet directe impact kunnen hebben op deze levensduur. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de omgeving waarin hij werkt. Is de omvormer terug te vinden in een omgeving waar een hoge temperatuur heerst? Dan heeft deze een negatieve invloed op de levensduur. Bij voorkeur wordt een omvormer dan ook geplaatst in een enigszins koele en in ieder geval goed geventileerde ruimte.

Is de levensduur van micro-omvormers 25 jaar?

Heel wat producenten van micro-omvormers beweren dat de levensduur van deze toestellen zomaar even 25 jaar bedraagt. Tot op de dag van vandaag blijft het op dit vlak echter enigszins gissen. Wel is het zo dat deze omvormers over de meest optimale levensduur van allemaal zouden moeten kunnen beschikken. Een micro-omvormer wordt in ieder geval meteen aan de achterzijde van het zonnepaneel aan het frame gemonteerd. In principe kunnen ze aangesloten worden op één of twee zonnepanelen. Het omzetten van de gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt op deze manier vlakbij het zonnepaneel. Een niet onbelangrijk nadeel van een dergelijke omvormer is terug te vinden in het feit dat ze op het dak is gelegen wat uiteraard niet bepaald praktisch is in geval van een defect.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.