Ben je van plan zonnepanelen te plaatsen, dan moet je nadenken over de omvormer. Een omvormer is een essentieel apparaat, dat iedere installatie nodig heeft om de energie van de zon bruikbaar te maken voor op het stroomnet. Hoe goed de omvormer werkt, bepaalt dus voor een groot gedeelte het rendement dat de zonnepanelen kunnen behalen. Er zijn veel verschillende omvormer merken, soorten en types. Welke het beste werkt, is per opstelling verschillend en is afhankelijk van veel factoren. Hoe kies je een goede omvormer uit, en waar moet je op letten? Daarover lees je hier meer informatie.

Een goede omvormer zorgt voor een hoog rendement

Natuurlijk helpen installateurs van zonnepanelen je meedenken bij de keuze voor een omvormer. In de praktijk blijkt echter dat zij vaak een vrij redelijke omvormer plaatsen, maar niet de tijd nemen om de ideale omvormer uit te zoeken. Er is dus vaak plaats voor verbetering. Het uitzoeken van de beste omvormer vergt enige berekening: het is onder andere afhankelijk van het type zonnepaneel en het verwachtte wattage. Licht of zware omvormers werken namelijk op hun best bij bepaalde vermogens. Er zijn veel omvormer merken die apparaten voor verschillende wattages op de markt hebben, zodat je de meest geschikte uit kunt kiezen.

Omvormers van betrouwbare merken

Bij het uitzoeken van een betrouwbare omvormer van goede kwaliteit moet je altijd een beetje op je gevoel afgaan. Er zijn veel onbekende, goedkope omvormer merken uit China, die niet allemaal even betrouwbare kwaliteit leveren, dus kijk uit dat je niet simpelweg de meest goedkope uitzoekt. Een goed werkende omvormer verdient zich ook terug door een hoger rendement te leveren, en is dus wel een kleine investering waard. Bekendere merken uit Azië, maar ook Europa en de V.S. doen het vaak prima.

Overzicht omvormer merken + richtprijzen

Hieronder volgt een overzicht van de merken die je in Nederland kunt krijgen en enkele voorbeeld modellen met de richtprijzen.

Merk omvormer Maximum Wattpiek Prijs
Growatt 1000 Wp €300 tot €400 euro
Growatt 2000 Wp €500 tot €600 euro
Growatt 2500 Wp +/- €600 euro
Growatt 3600 Wp +/- €900 euro
Growatt 5000 Wp +/- €1400 euro
Omnik 1000 Wp €900 tot €1000 euro
Omnik 2000 Wp +/- €1100 euro
Omnik 13000 Wp +/- €2250 euro
Omnik 20000 Wp +/- €3000 euro
SMA Sunny Boy 1600 Wp +/- €800 euro
SMA Sunny Boy 4000 Wp +/- €1600 euro
SMA Sunny Boy 5000 Wp +/- €2300 euro
SolarEdge 2000 Wp +/- €800 euro
SolarEdge 4000 Wp +/- €1100 euro

De bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW maar exclusief montage. De installatiekosten bedragen meestal tussen de €150 euro en €400 euro. Elk fabrikant is daarnaast ook gespecialiseerd in bepaalde soorten omvormers. De een produceert betere micro-omvormers, de andere betere omvormers voor warme omgevingen etc. etc.. Het beste kun je even overleggen met een specialist om na te gaan welk model het beste in jouw situatie past. Het is daarbij erg belangrijk om een omvormer met het juiste vermogen te kiezen om zo een optimaal rendement te behalen.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.