Op het ogenblik dat je het belangrijk vindt om de opbrengst van elk zonnepaneel individueel te kunnen raadplegen is het de moeite waard om gebruik te gaan maken van micro-omvormers. Dergelijke omvormers worden individueel en meteen achter het zonnepaneel geplaatst wat er voor zorgt dat je altijd over zeer gedetailleerde metingen beschikt. Het feit dat deze omvormers meteen bij het zonnepaneel worden geplaatst zorgt er wel voor dat ze wordt blootgesteld aan vaak zeer heftige omstandigheden. Het spreekt voor zich dat deze de levensduur van dergelijke apparaatjes behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Wanneer is gebruikmaken van micro-omvormers interessant?

Zoals reeds aangegeven zorgt het gebruik van micro-omvormers er voor dat er per zonnepaneel kan worden aangegeven over welke opbrengst deze beschikt. Het feit dat deze systemen ook meteen worden aangesloten op 230V wisselstroom zorgt er voor dat ze in zeer veel verschillende situaties kunnen worden ingezet. In het bijzonder wordt het aangeraden om gebruik te maken van micro-omvormers in het geval de zonnepanelen allemaal over een verschillende hellingshoek en oriëntaties beschikken. Omdat een omvormer, die gekoppeld is aan zonnepanelen in serie, altijd de productie van de zwakste schakel hanteert, zul je er normaal gesproken (met een string omvormer) flink op achteruit gaan zodra er bijvoorbeeld schaduw op 1 paneel valt. Rekening houdende met schaduwval zal een installateur adviseren om voor micro-omvormers te kiezen voor deze reden. Mocht er dan schaduw vallen op 1 paneel dan kun je dus alsnog het maximale per paneel halen. Let op, je moet er wel rekening mee houden dat er sprake moet zijn van een systeem bestaande uit bijvoorbeeld minimaal vier zonnepanelen. Micro-omvormers werken immers enkel en alleen bij systemen waarbij er sprake is van een minimum aantal panelen.

Storingsgevoelig

Door gebruik te maken van micro-omvormers worden er plots wel heel wat extra systemen toegevoegd aan het geheel. Dit zorgt er jammer genoeg voor dat alles net iets storingsgevoeliger wordt. Bovendien, gaat de omvormer plots stuk, dan is het niet zo eenvoudig om deze te bereiken. Micro-omvormers worden immers altijd op het dak zelf geplaatst waardoor je hiervoor maar beter een beroep kunt doen op een vakman met kennis van zaken en die bovendien over een speciale veiligheid beschikt om het dak te beklimmen. Gezien het feit dat micro-omvormers continue worden blootgesteld aan de weersomstandigheden en dus ook te lijden hebben onder vaak erg hoge temperaturen kan de levensduur wel eens aanzienlijk worden ingeperkt. Standaard zouden deze toestellen echter over de beste levensduur van alle omvormers op de markt beschikken.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.