De omvormer heeft heel wat verschillende functies. Eén van de functies van een omvormer is terug te vinden in het feit dat de opbrengst van zowel een systeem met zonnepanelen als een zonnepaneel individueel kan worden afgelezen. Dit is interessant, want op deze manier is het voor jou meteen duidelijk hoe goed of hoe slecht een bepaald zonnepaneel precies presteert waarna je de nodige handelingen kan ondernemen om de opbrengst te verbeteren. Voor een vast bedrag bovenop de standaardkosten van een systeem kun je voor monitoring kiezen (al vanaf €150 euro per systeem). Kiezen voor monitoring wordt altijd aangeraden omdat je veel informatie over het systeem gedurende de jaren kunt opvragen. Mocht je systeem geen stroom produceren, dan kun je tevens direct actie ondernemen (bellen met de installateur bijvoorbeeld).

Informatie rechtstreeks aflezen op het display

De informatie die op het display van een omvormer wordt getoond beperkt zich veelal uitsluitend tot de opbrengst van één of meerdere zonnepanelen. Deze indicatie wordt gegeven door middel van de aanwezige MPP tracker(s). Afhankelijk van het systeem waar gebruik van wordt gemaakt kan een omvormer over één of meerdere van deze trackers beschikken. Het rechtstreeks aflezen van de informatie op de omvormer is een mogelijkheid, maar niet altijd even voor de hand liggend. Bepaalde omvormers (micro-omvormers) worden immers meteen achter het zonnepaneel aan een frame bevestigd. Het aflezen van de informatie is dan niet zo eenvoudig.

Hoe kan de monitoring van je omvormer worden gevolgd?

De wijze waarop de informatie die door een omvormer wordt verzameld kan worden uitgelezen is door de jaren heen aanzienlijk verbeterd. In eerste instantie was het dan ook uitsluitend mogelijk om de informatie af te lezen lokaal bij het systeem zelf. Omdat diverse apparaten bijvoorbeeld bij de zonnepanelen of onder het dak worden gemonteerd is dit uiteraard niet bepaald ideaal te noemen, in tegendeel. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders. Het merendeel van de omvormers beschikken bijvoorbeeld over Bluetooth of zijn te verbinden met een draadloos WIFI-netwerk. Dit zorgt er voor dat het eenvoudig mogelijk is om de verzamelde data uit te lezen door middel van een smartphone, tablet of computer.

Opbrengstinformatie delen via het internet

Verder kun je de omvormer koppelen met het systeem van de fabrikant (lees: website) en toegankelijk maken voor bepaalde mensen/groepen. Denk aan bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een school, je wilt natuurlijk graag de ouders en andere belanghebbende op de hoogte houden van de investering. Met een account op de website van de fabrikant kun je hen inzicht geven in de productie van zonnestroom per maand/dag/uur in Watt en kWh en de opbrengsten in Euro’s. Hier een voorbeeld van een basisschool (’t Anker) uit Amersfoort; statistieken GOODWE omvormer.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.