MPP tracking is de benaming van de functie van de omvormer die continue zoekt naar de combinatie van stroom en spanning waarbij het meest optimale rendement kan worden geboekt. Elke omvormer beschikt minimaal over één MPP tracker, maar er zijn ook toestellen op de markt die zijn uitgerust met meerdere van deze modules. De MPP zal in de omvormer verschuiven zodra de instraling op de zonnepanelen wijzigingen ondergaat en/of de temperatuur verandert.

De exacte werking van een MPP tracker

De MPP tracker van een omvormer is waarschijnlijk het meest technische onderdeel van een volledige installatie met zonnepanelen. Het merendeel van de MPP trackers proberen dan ook het maximale punt van de zonnepanelen te bepalen om vervolgens te onderzoeken of er rond dat punt een hogere opbrengst kan worden behaald of niet. Wordt er tijdens dit onderzoek vastgesteld dat links of rechts van het voorgaande MPP punt betere prestaties te behalen valt? Dan zal de omvormer automatisch overschakelen naar het andere punt. Het is mogelijk dat er op een compleet andere plek een beter MPP punt is terug te vinden. Dit is vooral zo wanneer de zonnepanelen regelmatig in de schaduw komen te liggen. Is dit het geval? Dan dient de omvormer een volledig nieuwe grafiek aan te maken en het nieuwe maximale punt te bepalen. We noemen dit het algemene of globale maximale punt.

Wanneer is een omvormer met meerdere MPP trackers vereist?

Standaard beschikt een omvormer dus altijd over één enkele MPP tracker. Er zijn echter eveneens situaties waarin er gebruik wordt gemaakt van meerdere van deze trackers, bijvoorbeeld in het geval de zonnepanelen onder verschillende hellingshoeken liggen. Voor veel mensen is het niet altijd duidelijk welke omvormer voor hun situatie nu precies het meest geschikt is. Wanneer jij hier ook over twijfelt kunnen we alleen maar stellen dat het steeds de moeite waard is om het advies van een expert in te roepen. Alleen op deze manier wordt immers voorkomen dat je uiteindelijk toch wordt geconfronteerd met een omvormer die niet correct is voor jouw installatie.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.