Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en is het alleen noodzakelijk om de panelen schoon te houden door deze met een zachte borstel te poetsen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen bomen een schaduw over de panelen vormen; de installateur heeft hier als het goed rekening mee gehouden. Echter kunnen bomen of bepaalde soorten struiken of heggen hard groeien. Daarom is het verstandig om regelmatig te controleren of er geen schaduw op de panelen vallen.

Schoonmaken met warm water en schoonmaakmiddel

Het is belangrijk om de zonnepanelen schoon te houden om optimaal energie in elektriciteit om te zetten. Als er stof, vuil, sneeuw, vogelpoep ed. op de panelen liggen is het verstandig om deze direct te verwijderen. Je kunt hier een zachte borstel met warm water en eventueel afwasmiddel voor gebruiken. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt omdat sommige middelen bepaalde zuren bevatten en kan er een reactie op de bovenplaat plaats vinden. Jouw installateur kan je hierbij helpen. Als het dak niet bereikbaar is of te hoog is, kun je vaak ook gebruik maken van een glazenwasser of een schoonmaakbedrijf. Zij kunnen de zonnepanelen met een telescopische borstel schoonmaken. Let er wel op dat de schoonmaakkosten niet hoger zijn dan de winst die je kunt behalen met schone zonnepanelen. Met zonnepanelen die vrij zijn van vuil kun je jaarlijks €30 euro tot €50 euro meer opbrengst behalen, de schoonmaakkosten moeten dus lager dan deze bandbreedte zijn. Het schoonmaken van zonnepanelen wordt puur voor meer opbrengst gedaan en gaan ze bijvoorbeeld niet langer mee o.i.d als deze schoner zijn.

Onderhoudscontract

Bij verschillende bedrijven is het ook mogelijk om een onderhoudscontract te nemen. Een schoonmaakbedrijf kan de zonnepanelen voor je schoonhouden, maar zijn glazenwassers tegenwoordig ook breed inzetbaar. Zij hebben meestal ook al het gereedschap om de zonnepanelen te wassen en helemaal schoon te maken. Een onderhoudscontract kan dan een oplossing zijn. Zo kan een bedrijf tegen een kleine vaste vergoeding per kwartaal of per jaar langskomen om jouw panelen te reinigen. Ook hierbij geldt dat het niet nodig is om vaker dan 2x per jaar de panelen schoon te (laten) maken.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.