Wanneer je een systeem met zonnepanelen gaat realiseren bij je woning is het altijd van belang om eveneens even stil te blijven staan bij de plaats waar de omvormer moet worden geplaatst. Je moet er op dit vlak rekening mee houden dat een omvormer een verzamelpunt is van een heleboel kabels. Daarnaast is het mogelijk dat de omvormer op zonnige dagen een piepend geluid afgeeft wat voor enige hinder kan zorgen. De omvormer is eveneens voorzien van een ventilator welke ook nog eens het nodige geluid kan realiseren. Omwille van deze reden wordt het vaak aangeraden om dit apparaat in één van de volgende ruimtes te plaatsen:

  • De zolder (net onder het dak)
  • In de garage of in een schuur
  • Buiten (onder een afdak of soms meteen achter de zonnepanelen)

Wees aandachtig voor de koeling

Van een omvormer is bekend dat ze over een bepaalde warmteafvoer beschikt. Deze warmteafvoer is alles behalve onaanzienlijk te noemen. Tijdens dagen waarop de zon haar van haar beste kant laat zien kan er zomaar een verlies optreden van 5 procent aan rendement. Het is van essentieel belang dat een omvormer altijd over de mogelijkheid beschikt om deze warmte af te voeren. Is de ruimte waarin deze zich bevindt zelf ook reeds vrij warm? Dan kan dat de levensduur van de omvormer aanzienlijk inperken. We kunnen dus niet alleen concluderen dat een optimale koeling zorgt voor een zo hoog mogelijk rendement, daarnaast zal het ook de levensduur van je systeem alleen maar ten goede komen.

Dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast?

Een ander aspect waar je rekening mee zal willen houden voor wat het plaatsen van de omvormer betreft is of deze dichtbij de zonnepanelen of dichtbij de meterkast dient te worden geplaatst. Op het ogenblik dat de omvormer dichtbij de meterkast hangt moet er rekening worden gehouden met een langere DC-kabel. Is de omvormer in de onmiddellijke omgeving van de zonnepanelen terug te vinden? Dan is er een langere AC-kabel vereist. Op het ogenblik dat er transport van stroom wordt gerealiseerd is er altijd sprake van een bepaalde hoeveelheid verlies. De hoeveelheid verlies is altijd afhankelijk van hoe dicht de omvormer bij de zonnepanelen of bij de meterkast hangt evenals van het aantal zonnepanelen die deel uitmaken van het systeem. In principe geldt op dit vlak één algemene regel. Zijn er veel zonnepanelen in serie geschakeld? Zorg er dan voor dat de omvormer dichtbij de meterkast wordt geplaatst.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.