Vandaag de dag wordt er door steeds meer eigenaars van zonnepanelen voor gekozen om gebruik te maken van een zogenaamde Power Optimizer. Het gaat hierbij om een intelligente omvormer die als doel heeft om er voor te zorgen dat de energie-opbrengst van één enkel zonnepaneel zo optimaal mogelijk wordt gebruikt. Dit is een niet onbelangrijk verschil ten opzichte van zonnepanelen zonder optimizer. Bij deze installaties is het namelijk zo dat de opbrengst op aanzienlijke wijze wordt bepaald door de zwakste schakel in het systeem. Dat kan een structureel verschil uitmaken op vlak van opbrengst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de situatie waarin één of meerdere zonnepanelen voor enige tijd in de schaduw komen te liggen of hinder ondervinden van vervuiling.

Is kiezen voor Power Optimizers de moeite waard?

De mate waarin het al dan niet interessant kan zijn om er voor te kiezen om gebruik te maken van een Power Optimizer is terug te vinden in het feit of bijvoorbeeld één of meerdere zonnepanelen tijdelijk in de schaduw vallen of niet. Heb je deze inval van schaduw niet en liggen de zonnepanelen allemaal in dezelfde richting? In dat geval zal de meerwaarde die door middel van een Power Optimizer kan worden gerealiseerd te beperkt zijn. Je zal dan immers slechts een aantal procentjes meer opbrengst weten te realiseren. Dit rechtvaardigt de hogere aankoopprijs eigenlijk niet. Is er echter sprake van meerdere legrichtingen en of een tijdelijke schaduw op jouw zonnepanelen? Dan kunnen Power Optimizers wel degelijk bijzonder nuttig zijn.

Hoeveel kosten Power Optimizers?

Zou je graag toch Power Optimizers willen kopen? In dat geval zal je graag willen weten welke kostprijs er aan dergelijke systemen is verbonden. Je kan er rekening mee houden dat het kopen van een Power Optimizer je ongeveer zo’n €60 euro per stuk kost. Let wel, de capaciteit van je systeem met zonnepanelen zal op dit vlak uiteindelijk van doorslaggevend belang zijn. Voor een set die bestaat uit zestien zonnepanelen zal bijvoorbeeld blijken dat de investering ongeveer zo’n €1.000 euro hoger ligt. Op een set als deze staat dit gelijk aan 15 procent van de totale investering.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.