Als je zonnepanelen laat installeren, maak je gebruik van de warmte en het licht van de zon om energie op te wekken die je direct wilt gebruiken op het stroomnet. Om de elektriciteit die de panelen opslaan geschikt te maken voor gebruik, is er echter een tussenstap nodig: de stroom moet omgezet worden in wisselstroom. Daarvoor is een omvormer nodig. Hoewel ieder exemplaar deze functie vervult, zijn er voor verschillende types panelen toch veel verschillende omvormers. De prijzen zijn ook vrij uiteenlopend. Wil je weten wat voor omvormer jij het beste kunt nemen, dan kun je hier wat meer informatie vinden.

De juiste omvormer is belangrijk

De omvormer is essentieel voor een goed functionerend systeem: het is het punt in de keten waarin de energie die opgewekt wordt, omgezet wordt tot bruikbare stroom. Dat luistert vrij nauwkeurig, want de omvormer moet afgestemd worden op het wattage dat de zonnepanelen kunnen leveren. Alleen dan werkt hij namelijk optimaal. Dat betekent dat je, voordat je gaat kijken naar omvormers, prijzen en modellen, je allereerst moet uitmeten hoeveel Wp je denkt dat je zonnepanelen gaan opleveren. In de regel koop je een omvormer die een vermogen van 20 procent kleiner en 10 procent groter kan verwerken dan jouw systeem gemiddeld oplevert.

Wat kost een omvormer?

Er zijn veel verschillende merken en types omvormers. Prijzen zeggen daarbij niet alles, maar het is wel een goed idee om een degelijk model te kopen en niet te kiezen voor de allergoedkoopste, Chinese omvormers die er op de markt zijn. De kwaliteit van de omvormer bepaalt namelijk voor een groot deel hoe efficiënt je zonnepanelen bruikbare elektriciteit opwekken – het loont dus om een goed model te kiezen. Over het algemeen zijn Europese en Amerikaanse merken van hogere kwaliteit, hoewel dat niet betekent dat er niet ook goede producten uit China komen. Een omvormer van Growatt van maximaal 1800 Watt vermogen kun je tegenwoordig al voor zo een €500 euro (ex. installatiekosten) kopen. Verder zijn er ook nog de installatiekosten waar je rekening mee dient te houden. Deze zijn gemiddeld tussen de €200 euro en €450 euro, ook afhankelijk van hoeveel kabel er nodig is (en hoe bereikbaar de meterkast is, bijv. is er wel een geschikte groep om te gebruiken en dergelijke meer). Houd daarom altijd aan dat je wel minimaal €750 euro kwijt bent voor een nieuwe omvormer van degelijke kwaliteit inclusief alles.

Een overzicht van de prijzen

Hieronder volgt een overzicht van de merken die je in Nederland kunt krijgen en enkele voorbeeld modellen met de richtprijzen.

Merk omvormer Maximum Wattpiek Prijs
Growatt 1000 Wp €300 tot €400 euro
Growatt 2000 Wp €500 tot €600 euro
Growatt 2500 Wp +/- €600 euro
Growatt 3600 Wp +/- €900 euro
Growatt 5000 Wp +/- €1400 euro
Omnik 1000 Wp €900 tot €1000 euro
Omnik 2000 Wp +/- €1100 euro
Omnik 13000 Wp +/- €2250 euro
Omnik 20000 Wp +/- €3000 euro
SMA Sunny Boy 1600 Wp +/- €800 euro
SMA Sunny Boy 4000 Wp +/- €1600 euro
SMA Sunny Boy 5000 Wp +/- €2300 euro
SolarEdge 2000 Wp +/- €800 euro
SolarEdge 4000 Wp +/- €1100 euro

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.