Is er sprake van een systeem met zonnepanelen die in serie zijn aangesloten? In dat geval worden deze doorgaans geoptimaliseerd door middel van één enkele MPP-tracker. Door gebruik te maken van zogenaamde string-omvormers is het mogelijk om verschillende, interessante voordelen te realiseren. Zo is de efficiëntie om de gelijkspanning om te zetten in wisselspanning bijzonder hoog (meer dan 97 procent!). Door er voor te kiezen om de zonnepanelen in serie te schakelen wordt het start voltage al snel bereikt. Hebben alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie evenals hellingshoek? Zijn ze bovendien ook nog eens vrij van schaduw? In dat geval is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van een string-omvormer. Deze leveren immers de meeste energie.

Het interessante voordeel van een string-omvormer

Buiten bovenstaande zijn er nog verschillende andere voordelen verbonden aan het gebruik van een string-omvormer. Een ander niet te onderschatten voordeel is bijvoorbeeld dat er slechts een minimale bekabeling is vereist omdat de diverse zonnepanelen allemaal met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt er voor dat gebruikmaken van een string-omvormer in vergelijking met diverse alternatieven op financieel vlak heel wat interessanter is. Daarnaast staat een systeem met zonnepanelen dat is uitgerust met een string-omvormer er om bekend aanzienlijk minder gevoelig te zijn voor problemen. Dit is het rechtstreekse gevolg van het feit dat er minder bekabeling wordt gebruikt en er kleiner materiaal wordt ingezet.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Eigenlijk is er slechts sprake van één structureel nadeel bij een string-omvormer. Deze is terug te vinden in het feit dat een dergelijke omvormer de hoeveelheid Wattpiek berekend aan de hand van het rendement welke wordt gerealiseerd door het minst goed presterende paneel dat deel uitmaakt van de installatie. Dit lijkt op het eerste zicht niet zo’n groot probleem, maar het zorgt er wel voor dat er zeer veel energie verloren kan gaan en dat gaat uiteraard ten koste van het rendement en de terugverdientijd. Let wel, in het geval je over een plat dak zonder schaduwobjecten geschikt zal dit probleem niet snel de kop opsteken.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.