Het laten plaatsen van zonnepanelen is in Nederland nog steeds relatief duur. De kosten van zonnepanelen zijn echter weg te strepen tegen een lagere energierekening. Naast een beter milieu zijn de panelen in theorie dan ook een winstgevende investering op de lange termijn. Maar dan moet je wel optimaal gebruik maken van de energie die de panelen opslaan uit zonlicht en -warmte. Dat is de taak van de omvormer, die er in ieder zonnepaneelsysteem voor zorgt dat de output bestaat uit bruikbare elektriciteit. Niet alle zonnepanelen die geplaatst worden, worden ook uitgerust met de optimale omvormer. Door de omvormer te vervangen, kan het rendement soms een stuk hoger uitvallen. Bovendien is het zo dat een omvormer hooguit 15 jaar meegaat, dit wil dus zeggen dat je voor een systeem minimaal 2 omvormers nodig zult hebben; gezien een gemiddeld zonnepanelen systeem zo een 25 jaar meegaat.

Een omvormer vervangen kan het rendement verhogen

Het vinden van de perfecte omvormer is een hele kunst. Natuurlijk moet hij goed aansluiten op het systeem. Zo zijn omvormers zonder transformer efficiƫnter, maar is het voor sommige zonnepanelen nodig om een transformer in de keten te hebben als je niet wil dat de boel kapot gaat. Het lastigere gedeelte is om de omvormer te vinden die het meest efficiƫnt werkt met de wattage die je panelen opleveren. Voordat de zonnepanelen geplaatst worden, wordt een ruwe schatting gemaakt op basis waarvan de omvormer uitgekozen wordt. Maar als je de panelen al hebt, kun je het wattage beter meten, en eventueel de omvormer vervangen voor een exemplaar dat effectiever om kan gaan met die output.

De omvormer is de spil in de keten

Met het uitkiezen van de juiste omvormer is veel winst te halen. De oude omvormer vervangen voor een nieuw model is een flinke investering, maar het extra rendement betaalt zich meestal gedurende de levensduur van het apparaat meer dan terug. Dat maakt het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen. Je kunt beginnen met het vergelijken van het aanbod door meerdere specialisten te benaderen en een gratis offerte op te vragen.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.