Een omvormer vormt een onmisbare schakel binnen een systeem met zonnepanelen. Op het ogenblik dat de panelen licht opvangen en er voldoende opstartspanning naar de omvormer loopt treedt deze in werking. De eigenlijke functie van een omvormer is het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom. Dit is nodig omdat anders de opgewekte energie niet kan worden gebruikt voor het laten functioneren van de huishoudelijke toestellen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een zeer eenvoudig gegeven, maar dat is het niet. De omvormer moet namelijk rekening houden met een reeks van vereisten zoals het synchroon houden van de wisselstroom met de stroom van het net. Bovendien is het van cruciaal belang dat de omvormer regelt dat de zonnepanelen in kwestie kunnen werken op de meest efficiënte spanning. We noemen dit ook wel Maximal Power Point Tracking.

Het doel van een omvormer

Het uiteindelijke doel van een omvormer is dat er zoveel mogelijk energie wordt gegenereerd uit de zonnepanelen. Deze energie wordt vervolgens omgezet in wisselstroom die compatibel is met het elektriciteitsnetwerk. Dit zorgt er voor dat een omvormer eigenlijk over twee verschillende taken beschikt die samen als doel hebben om een zo optimaal mogelijke efficiëntie te realiseren.

De veiligheidsfunctie waar een omvormer over beschikt

De omvormer is een apparaat welke eveneens over een veiligheidsfunctie beschikt. Deze functie zorgt er voor dat het net continue in het oog wordt gehouden. Op het ogenblik dat duidelijk wordt dat de spanning of frequentie buiten de geldende toleranties valt zal de omvormer zichzelf meteen uitschakelen.

Op welke manier verschillen omvormers ten opzichte van elkaar?

De werking van een omvormer is in de basis eigenlijk altijd hetzelfde, voor welk type je uiteindelijk ook mag kiezen. Dit neemt echter niet weg dat er toch een aantal structurele verschillen vastgesteld kunnen worden. Deze verschillen hebben betrekking tot onder meer het live monitoren via bijvoorbeeld smartphone, tablet en computer, maar daarnaast maken bepaalde omvormers het ook mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel af te lezen in plaats van uit het volledige systeem. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het aanschaffen van een omvormer steeds dient te gebeuren afhankelijk van de capaciteit waar je systeem met zonnepanelen over beschikt. Indien je er zelf niet uitkomt is het altijd interessant om contact op te nemen met een expert binnen dit vakgebied. Het aanschaffen van een verkeerde omvormer kan namelijk aanzienlijke gevolgen hebben.

Verschil tussen gemodificeerde sinus en zuivere sinus omvormers

We maken tot slot op de markt op vlak van werking van een omvormer nog een onderscheid tussen twee varianten. Zo zijn er niet alleen de gemodificeerde sinus, maar ook de zuivere sinus omvormers. Wanneer je de kostprijs zoveel mogelijk wenst te drukken is het altijd een goed idee om te kiezen voor een gemodificeerde sinus uitvoering. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat de sinusgolf niet volledig zuiver is. Dit zorgt er voor dat bepaalde apparaten die er op aangesloten worden mogelijks niet goed zullen werken. Wil je er zeker van zijn dat je over een echt kwalitatieve omvormer beschikt die perfect zal doen wat er van hem wordt verwacht en ben je bereidt om daar een wat hoger prijskaartje voor neer te tellen? Dan is kiezen voor een zuivere sinus omvormer altijd de beste keuze.

Let op dat je niet een te sterke of te zwakke omvormer koopt, want dit kan het rendement van jouw investering negatief beïnvloeden. De juiste omvormer kiezen kan alleen aan de hand van een berekening en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dakhelling, invalshoek van de zon, het aantal panelen, de afstand van de panelen tot de meterkast etc. etc.. Laat een specialist je gratis en vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.