Je heeft het al wel vaker gehoord; stroom opwekken met zonnepanelen. Steeds meer mensen raken gefascineerd door de vele voordelen die zonnepanelen te bieden hebben. Met zonnepanelen kun je namelijk op een milieuvriendelijke manier elektriciteit produceren. Zo wordt er tijdens de productie van bruikbare stroom geen CO2 of andere schadelijke gassen de atmosfeer in geblazen, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld kolencentrales. Echter zijn zonnepanelen niet voor iedereen interessant.
Investeren in zonnepanelen?
Als je wilt investeren in zonnepanelen zijn er een aantal zaken waar je goed naar moet kijken. Een fotovoltaïsche zonne-energie (PV) systeem biedt je de mogelijkheid om op je energiekosten te besparen en daarbij eventueel geld te verdienen. Dit is mogelijk doordat je te veel opgewekte energie kunt terugleveren aan het net. Een investering in zonnepanelen is normaal gesproken in 7 tot 9 jaar terugverdiend. Je zou kritisch moeten zijn als een zonnepanelen installateur beweert dat de investering in bijvoorbeeld 3 jaar terug verdient kan worden. In Nederland, met de huidige elektriciteitsprijzen in gedachte, is dit niet mogelijk.
Prijzen zonnepanelen
De gemiddelde prijzen van zonnepanelen voor een systeem van 14 panelen bedroeg in het jaar 2000 zo een €19.500 euro. Vandaag de dag zijn de prijzen een stuk lager en betaal je zo een €5000 euro voor een gemiddeld systeem van 14 panelen inclusief montage.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnecellen zijn vervaardigd uit lagen halfgeleidend materiaal, meestal wordt er silicium gebruikt. Wanneer het licht op de zonnecel schijnt ontstaat er een elektrisch veld over de lagen. Hoe sterker de zon, hoe meer elektriciteit geproduceerd kan worden. Cellen zijn in groepen aan elkaar gemonteerd per paneel en vormen zo een geheel, de panelen bij elkaar vormen een systeem. Een omvormer zet de energie om in bruikbare elektriciteit.
De capaciteit van een cel kan worden uitgedrukt in kilowatt piek (kWp, 1 kWp = 1000 Wp) of Wattpiek (Wp). Zonnecellen komen in verschillende vormen en maten. De meeste PV-systemen zijn opgebouwd uit meerdere panelen die op je dak passen. Deze panelen zijn rechtstreeks aangesloten op een omvormer welke de het stroom omzet in wisselstroom zodat huishoudelijk apparatuur hier gebruik van kan maken.
Omvormers
Als je zonnepanelen koopt zal je ook een omvormer nodig hebben. Jouw installateur zal deze in je meterkast plaatsen. Omvormers, ook wel netgekoppelde omvormers genoemd, zetten gelijkstroom (DC) dat geproduceerd wordt door je zonnepanelen om in wisselstroom (AC). Het stroom kun je vervolgens direct in je huis gebruiken of terugleveren aan het net.
Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?
Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.
Subsidies zonnepanelen
Van tijd tot tijd zijn er regelingen die het mogelijk maken om zonnepanelen te kopen en daarbij gebruik te maken van een subsidie. Er is een verschil tussen landelijke en lokale subsidies. Zo is het mogelijk om bij de Rijksoverheid een aanvraag in te dienen zodra er een subsidie loopt. Op dit moment is er geen landelijke subsidie waar je gebruik van kunt maken, alleen een verlaagd BTW-tarief. Daarom heb je meer kans om in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie te komen. Sommige gemeentes en provincies maken geld beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen en ook woningisolatie vallen hier onder en kun je dus een bedrag terugkrijgen via je gemeente. Surf naar de site van je gemeente voor meer informatie over lopende subsidies.
Voordelen zonnepanelen
Zonnepanelen bieden veel voordelen. Je kunt namelijk besparen op je energierekening en kunt van gratis zonlicht gebruik maken. Je wasdroger of vaatwasser kan gebruik maken van de kracht van de zon en betaal je in principe niks voor de elektriciteit dat gebruikt wordt. Daarnaast ben je ook erg milieuvriendelijke bezig.
- Als je eenmaal betaalt hebt voor de installatie kun je direct beginnen met besparen op je energierekening. Je wekt stroom op in zowel de zomer- als wintermaanden.
- Als je te veel elektriciteit opwekt zal je energieleverancier deze bij je inkopen en krijg je hier een vergoeding voor. Zonnestroom gaat nooit verloren (er is wel een klein verlies, daar is niks aan te doen).
- Zonne-energie is een hernieuwbare vorm van energie en wordt er geen schadelijke koolstofdioxide de lucht ingeblazen als je in je woning elektriciteit verbruikt.
Zonnepanelen kopen
Er zijn een tal van zaken waar je op moet letten als je van plan bent zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn het overwegen waard als je dak op het zuiden staat met weinig of het liefst geen schaduw. Als je van plan bent te gaan verhuizen op korte termijn is het wel verstandig om even te wachten met je aankoop. Zonnepanelen kun je meeverhuizen, maar is het toch verstandig om de panelen in een keer goed te laten installeren op het dak van je nieuwe woning. Als je binnen een jaar gaat verhuizen is het verstandig om te wachten.
Betrouwbare specialisten in omvormers vergelijken?
Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale specialisten in zonnepaneel omvormers en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.
Bron:
– www.belastingdienst.nl
– www.rvo.nl
– www.rijksoverheid.nl